Kulturális Örökség Napjai

1984-ben indult Franciaországban a kezdeményezés, Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel, amikor a műemléképületek egy hétvégén megnyitották kapuikat a nagyközönségnek. Ezen az alkalmon a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületeket ingyenesen, szakszerű vezetéssel lehetett meglátogatni. 

A kezdeményezést a francia kulturális miniszter 1985-ben tárta az Európa Tanács elé, hogy támogatásukkal nemzetközi méretet ölthessen. Ehhez a kezdeményezéshez Hollandia, Belgium, Luxemburg, Málta, Svédország, valamint az Egyesült Királyság csatlakozott, és megszervezte a "Nyitott Kapuk Napját". Az Európa Tanács 1991-ben hivatalosan is intézményesítette, és Európai Örökség Napok néven elindította  rendezvénysorozatát. Szlogenje "Európa, közös örökségünk" lett. Mára a kezdeményezést 50 országban követik világszerte, minden szeptemberben. 

A látogatható helyek listáját hetekkel az Európai Örökségi Napok hétvégéje előtt közzéteszik, amely események lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érdeklődök felfedezzék és közelebbkerüljenek a kulturális örökségekhez. 

Az érdeklődőknek az alábbi oldalon lehet tájékozódni kulturális eseményekről:

http://oroksegnapok.gov.hu/programok?program=rendezveny